Maatschap Bijma-Meekel

HERFST (najaar)

De herst begint in september maar in augustus loopt het seizoen van planten en zaaien ten einde.
De vuistregel dat de tuin op Koninginnedag (30 april) en 30 augustus (de verjaardag van Koningin Wilhelmina) "vol" moet zitten, is nog steeds van toepassing.
Voor eind augustus kunnen nog diverse gewassen nog geplant en gezaaid worden. Daarna worden de nachten kouder en de dagen korter. Ondanks alle opwarming der aarde kun je hier niet omheen!
De laatste gewassen die de grond in gaan zijn selderij, peterselie, kervel, andijvie en spinazie.
Vanaf de herfst (20 september) kan er niet meer worden geschoffeld of gehakt. De grond wordt niet meer droog en de zon is niet meer sterk genoeg. Dus blijft wieden alleen nog maar over.
Het wordt rustiger. De tijd is aangebroken dat het werk alleen nog maar uit oogsten bestaat. Vanaf oktober worden boerenkool, spruiten, pastinaak en aardpeer oogstrijp. Door de koudere nachten word zetmeel omgezet in suikers:  de planten wapenen zich tegen de vorst. Zo krijgen deze groentes dus steeds meer de smaak die ze moeten hebben.
De fabel dat de vorst over boerenkool moet zijn geweest, snijdt alleen maar hout omdat bij vorst het proces iets sneller gaat. Boerenkool of spruiten in de vriezer stoppen zoals bepaalde winkels dat doen slaat dus helemaal nergens op.

____________________________________________________________________