Maatschap Bijma-Meekel

picture picture

Voorjaar

Nadat de winter eindelijk in week 12 in het voorjaar begonnen te veranderen,  kwam het moment daar om de grond weer zaaiklaar te maken voor het komende jaar.
Omdat de vorst van de winter diep in de grond was doorgedrongen is er gekozen voor een ondiepe grondbewerking. Dit omdat april en mei nogal eens schraal en droog kunnen zijn en er al snel een vochttekort kan optreden.

In week 9 zijn in de kas (warenhuis) de eerste raapstelen gezaaid,  gevolgd door het planten van selderij en rucola.

Vanaf week 13 werd iedere week in de grond iets geplant of gezaaid, te beginnen met daslook, knoflook, plantuien en sjalotten.

In week 14 werden negen kleuren snijbiet gezaaid en ook acht verschillende kroten soorten, bullsblood (bietensla), rode en witte radijs, snijsla, mosterdspinazie en Turkse spinazie.
De eerste tuinbonen, Leidse hangers, rode tuinbonen en het soort drie keer wit, vroege aardappelen als Lekkerlander en Frieslander werden ook gezaaid en gepoot.

In week 16 werd de eerste selderij en de eerste (gladde) peterselie gepoot. Zowel de tuinbonen als de selderij en peterselie werden afgedekt met insectendoek. Niet vanwege insecten maar vooral tegen vogelvraat (kauwen).
Wat later dan normaal werden in week 16 blauwschokkers gepoot.

In week 17 werden de eerste komkommer en kouseband in de kas gepoot.

In week 18 begonnen we met het planten van tomaten (zeven verschillende soorten) in de kas.  Buiten gezaaid en weer afgedekt met insectengaas werden witte bonen, sperziebonen (groen en geel), doperwten, bonenkruid, kervel en koriander. In de kas werd de eerste postelein gezaaid. Omdat het een drogend weertype is, wordt buiten alles na het zaaien enige tijd beregend. Omdat het zeewater relatief koud is zal er de komende tijd niet echt veel regen vallen.
De eerste courgettes zijn deze week onder platglas (broeiramen) gepoot. De komende periode die nu volgt zal er Nieuw Zeelandse spinazie, St. Barbarakruid, abckruid, aardaker, pastinaak, aardamandel, artisjokken, kardoen en schorseneer gezaaid worden en klaroen gepoot.

___________________________________________________________________

 Planten onder insectendoek

 
 
 

 

  Raapstelen

 

 

  Periode: Voorjaar
  Per bos

 

_______________________________________________________________

  Tuinboon bloem

 

 

 Soort: Voorjaar/zomer
 Per kilo

 

_______________________________________________________________

Spinnenweb in het voorjaar