Maatschap Bijma-Meekel

DE Winter

Dit is de tijd van het jaar, dat de dagen kort zijn en dus ook de werkdagen. In deze periode zijn er vele bijeenkomsten zoals bijvoorbeeld beurzen. Tijd genoeg om deze te bezoeken. Als het niet vriest kunnen pastinaak en aardperen buiten naar behoefte geoogst worden. Die groenten kunnen net als spruiten, prei en boerenkool goed tegen de vorst en ze blijven ook beter van kwaliteit dan als ze worden opgeroeid en bewaard in de koelcel. Vooral de horeca wil graag zo vers mogelijke producten.
In de kas staan in de winter selderij, peterselie, krulpeterselie, winterpostelein, kervel en hertshoornweegbree, die redelijk wat vorst kunnen verdragen of zo nodig afgedekt kunnen worden met acryldoek wanneer het hard vriest.
En als het echt hard vriest is het tijd om te schaatsen.
De meeste vorst komt voor in februari en als dat niet gebeurt wordt er weer gedacht om raapstelen te zaaien. Raapstelen en spinazie behoren tot de eerste voorjaarsgroenten.
Als het weer gunstig is kan er organische mest op het land gereden worden en wordt de grond gespit voor het nieuwe plant en poot seizoen. Een van de eerste zaden die de grond in gaan zijn de zaden van tuinbonen.
De kriebels beginnen pas echt in maart. Dan lonkt zo nu en dan het voorjaar en is gebeurd met de winterrust. Elk jaar is het weer een uitdaging om niet te snel het land op te gaan, maar om het weer goed in de gaten te houden om het land niet meteen te verknoeien. Het moet droog genoeg zijn maar meestal kan je niet wachten om weer met het nieuwe jaar te beginnen.